Der er ingen efterspørgsel! Eller: Der er ingen, der ved, hvad de skal spørge om?
MÅNEDENS BLOG-POST
af Ulrika Mårtensson, BeeSustain ApS
Jeg har længe hævdet, at mødekunder ikke spørger efter mere bæredygtige mødeprodukter af den simple grund, at de ikke ved, hvad de skal spørge om. Den antagelse blev i sidste uge bekræftet i en dugfrisk undersøgelse gennemført af OPTIMEET og MeetDenmark.
Når jeg holder kurser eller er ude som rådgiver, går jeg meget op i at etablere et fælles sprog for hvad bæredygtighed er.
Både fordi bæredygtighed er et bredt begreb, der dækker over alt fra klimakriser til arbejdsforhold og god virksomhedsskik. Og fordi de fleste mangler viden om, hvad bæredygtighed egentlig er og hvad der batter, hvis man vil gøre en reel forskel.
At danske mødekøbere ikke er nogen undtagelse fra reglen, bekræftes i undersøgelsen fra MeetDenmark og OPTIMEET, der udkom i sidste uge. Samtidig peger undersøgelsen på, at leverandørerne også er udfordret på området. Mere om dette længere nede i teksten.
”Goddag, jeg vil gerne bede om… noget bæredygtigt.”
I undersøgelsen svarer knap otte ud af 10 mødekøbere, at de stiller krav til bæredygtighed, når de booker hoteller og konferencesteder.
Køberne fremhæver dog, at de mangler viden om, hvad de kan og bør spørge om. De er simpelthen ikke tilstrækkeligt klædt på til at stille specifikke krav og 71 % savner viden om klima- og miljøkrav og 72 % mangler indsigt i sociale bæredygtighedsforhold.
De områder kunderne typisk stiller konkret krav på, er fx mere bæredygtig mad & drikke. Det efterspørges af 92% af dem, der stiller miljømæssige krav. Over halvdelen i samme kategori går også op i affaldssortering og brugen af plastik. Miljømærker og certificeringer er også på radaren og kræves af 54%.
Der bliver ikke gjort nok
Hele 73 % oplever dog, at leverandørerne kommunikerer for lidt om deres bæredygtighedstiltag. Sidstnævnte tillader jeg mig at tilskrive to ting: Dels bliver der endnu ikke gjort nok på bæredygtighedsområdet, hvilket begrænser, hvad man som leverandør kan fortælle.
Dels er det typisk alt for få på et hotel eller konferencested, som er direkte involveret i bærdygtighedsarbejdet. Og de sidder yderst sjældent i salgs- og marketingafdelingen.
Hvorfor, kan man god tillade sig at spørge? For som jeg skrev i min sidste blogpost her på kanalen, så har virksomheder, der har et højt bæredygtighedsfokus, ofte også har højere vækst og en sundere forretningsudvikling. Dem, der går op i det, klarer sig simpelthen bedre end deres konkurrenter.
De vil betale mere for det
65% af mødekøberne i undersøgelsen stiller krav til bæredygtighed af den simple grund, at de mener, at det er det rigtige at gøre. 41% oplyser, at deres virksomheder har en klar politik på området.
Og så er der vist kun ét ubesvaret spørgsmål tilbage: Vil kunderne betale mere for bæredygtighed? Ja. Det vil de. Knap halvdelen er moderat indstillet på at betale mere. Hele 36% svarer, at de i ’meget høj grad eller høj grad’ er klar til en større regning.
Hvis ellers I derude er i stand til at fortælle dem, hvad de kan få.
Læs mere om undersøgelsen her: https://www.wonderfulcopenhagen.dk/meetdenmark/om-meetdenmark/moedeindkoebere-stiller-krav-til-baeredygtighed-men-efterlyser-mere-viden-og-bedre-kommunikation.
Kh. Ulrika
Mød Ulrika Mårtensson – DKBS’ nye skribent om bæredygtighed i vores branche.
Med årtiers erfaring som kommunikatør med særlig fokus på bæredygtig omstilling, er Ulrika en brancheprofil, der både kan strikke PR-planer og bæredygtighedsstrategier sammen. I dag driver hun kommunikationsbureauet IMPROVEMENT og rådgivningsfirmaet BeeSustain, som bl.a. tilbyder uddannelser i ISO 20121 – møde- og eventbranchens eneste globalt anerkendte standard for bæredygtighed. En standard Ulrika kender indgående, da hun er forperson for det udvalg i Dansk Standard, der arbejder på at opdatere ISO 20121.
No comments